Rijles met faalangst of rijangst

Faalangst is een vorm van angst die bij veel mensen voorkomt. In de meeste woordenboeken wordt het omschreven als “angst dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen”. Je bent continu bezig met de verwachtingen van andere mensen, waar je voor je gevoel niet aan kan voldoen. Het heeft daarnaast veel met je zelfvertrouwen te maken. Door je angst om te falen kan je zelfvertrouwen een stuk minder worden.

Daarnaast bestaat er ook nog de vorm van rijangst. Dit is een bijzondere vorm van faalangst. Deze treedt op als men moet gaan leren rijden of het rijexamen moet gaan afleggen. Je bent tijdens het rijden zo nerveus dat je prestaties daar onder lijden. De rijangst geeft je allerlei lichamelijke en geestelijke klachten, waardoor je je niet goed kunt concentreren. Daarnaast ben je erg onzeker en bang om fouten te maken en te zakken voor je rijexamen.

Rijschool Stroomer en faalangst of rijangst

Rijschool Stroomer heeft veel ervaring in het begeleiden van leerlingen met faalangst of rijangst. De instructeurs zullen door de juiste toenadering en begeleiding van de leerling werken naar het rijexamen. Voordat het rijexamen gedaan wordt, is het belangrijk om te weten of de spanningsverschijnselen, die de leerling in zichzelf waarneemt, wijzen op rijangst of op faalangst. Is het rijangst? Dan kunnen er blokkades vóór en tijdens het examen ontstaan en moet je iets ondernemen om de angst te voorkomen en te leren ermee om te gaan. Hier zal Rijschool Stroomer je bij helpen.

Speciaal rijexamen
Het CBR kent een speciaal rijexamen speciaal voor mensen met faalangst of rijangst. Personen die last hebben van faalangst hebben met dit speciale examen een realistischer eindresultaat omdat de factor angst om te falen minder meespeelt tijdens het rijexamen. Het faalangstexamen duurt langer om je de tijd te gunnen het examen op jouw tempo te maken. Daarnaast wordt het examen afgenomen door een speciaal voor het faalangstexamen opgeleide examinator. Een groot verschil met een gewoon rijexamen is dat je 1 of meerdere time-outs mag aanvragen tijdens het faalangstexamen. Zo kun je jezelf weer herpakken als je erg nerveus wordt. Je examinator kan je tijdens het faalangstexamen ook een time-out opleggen als hij denkt dat dit nodig is. Het faalangstexamen is verder niet makkelijker dan het CBR rijexamen, je moet aan dezelfde eisen voldoen als ieder ander. Het faalangstexamen kost wel meer geld.